Pages

Thursday, June 23, 2011

IPOH SYURGA MAKANAN DAN WARISAN TERUNGGUL

Rosli Mansor Ahmad Razali

Ipoh- Sejak pelancaran risalah Ipoh Food Trail pada Desember tahun lalu, Bandaraya Ipoh kian menjadi tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara. Jolokkan Ipoh sebagai syurga makanan sejak lama dulu bukanlah satu omong yang kosong jika anda tidak mengalaminya sendiri.

Kesinambungan pelancaran risalah tersebut, Tourism Malaysia kini merialisasikan lagi promosi ini melalui program lawatan pengemaskinian produk Ipoh Food Trail. Program yang berlangsung selama dua hari telah disertai oleh berbagai agensi perlancongan dari seluruh Malaysia, Jurufoto, Media serta kakitangan Torism dari beberapa negeri.

Pengarah Tourism Perak Norshamshida Abdul Rahman berkata program yang dianjurkan bersama oleh Perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) membuka peluang yang terbaik untuk kesemua peserta mengenali dengan lebih dekat lagi produk perlancongan yang ada di Bandaraya Ipoh.

“Kami mahu memperluaskan lagi promosi produk makanan sebagai satu tarikan yang istimewa yang ada di sini disamping dapat mengalami sendiri keunikan bangunan warisan yang terdapat di sekitar Bandaraya Ipoh”,katanya.

Diantara program yang menarik dihari pertama peserta dibawa melawat ke Muzium negeri. Aktiviti ’Treasure Hunt’ dijalankan secara berkumpulan dapat menambahkan lagi pengetahuan tentang sejarah yang wujud sejak zaman pemerintahan British lagi.

Restoran Tasik Raban yang popular dengan sajian kampung merupakan destinasi pertama persinggahan kami. Sememangnya keistimewaan restoran ini bukan sahaja popular dengan masakan ala kampung tetapi juga menyediakan berbagai jenis ulaman yang segar.

Gua Tempurung yang berusia  berjuta tahun pastinya menghidangkan keunikan seribu satu rahsia keindahan batu kapur. Manan Idris bertindak sebagai pemandu pelancong seharusnya mendapat pujian kerana penerangannya yang terperinci tentang keindahan dan sejarah Gua Tempurung.

Mee Rebus Ramli sememangnya terkenal sejak 20 tahun menjadi persinggahan minum petang kami. Kami dijuga berpeluang merasai laksa yang tidak kurang hebatnya disamping kesegaran minuman Laichi Kang.
Hotsprings & Spa Lost World of Tambun Lost World Of Tambun merupakan destinasi seterusnya. Peserta berpeluang merehatkan minda dan mengegarkan kelesuan sepanjang hari di kolam air panas semulajadi. Keindahan  rekabentuk lanskap disekitar kolam panas ini cukup memberi ketenangan disamping udara yang segar dari pergunungan. 

Mengakhiri lawatan hari pertama ini kami merasai sendiri kelazatan Restoran Nasi Lemak Ayam Kampung merupakan pengalaman yang cukup menarik. Walaupun peserta kekenyangan namun aroma ayam kampung mampu membuka selera kami. Kami juga dihidangkan bersama jus tembikai segar.
                                                                                                                                              
Bersarapan di Restoran Ipoh Hainan  adalah destinasi pertama memulakan program hari kedua Ipoh Food Trail.

Program Ipoh Heritage Walk  yang bermula di Stesen Keretapi telah disempurnakan dengan kehadiran Exco PerlanconganNegeri Perak, Dato' Hamidah Osman. Rombongan kami yang terbahagi kepada dua kumpulan telah dibawa melihat sendiri keunikan bangunan warisan diantara yang terkenal  ialahLawatan ke Memory Lane, Ipoh Town Hall dan sekitar pekan lama.

Sebelum bertolak ke Kellie’s Castle yang terletak di Batu Gajah, kami berpeluang menikmati resipi nasi ayam di restoranRestoran Nasi Ayam Fuziah. Selepas itu rombongan kami dibawa melawat keunikan bangunan Kellie’s Castle, Batu Gajah. Kami bertolak semula ke Ipoh untuk merasai sendiri kelazatan buah limau bali tambun yang semestinya menjadi persinggahan setiap pelancong.

Destinasi kami berakhir di medan selera Taman Kanak-Kanak bagi menikmati minum petang. Kami diperkenalkan dengan Satey Endut. Satey Endut sangat terkenal lebih dari 30 tahun mengakhiri perjalanan program Ipoh Food Trail dengan meninggalkan seribu satu kenangan yang tidak dapat dilupakan.

Ternyata dua hari bukanlah waktu yang mencukupi untuk menikmati keunikan Bandaraya Ipoh. Masih banyak lagi yang harus dirasai dan dialami sendiri kerana Bandaraya Ipoh adalah peninggalan warisan yang terlalu tinggi nilainya.

0 comments:

Post a Comment