Pages

Wednesday, November 3, 2010

CIPTA KERJAYA DIBIDANG FOTOGRAFI – ed remaja berbakat besar sedia hadapi cabaran

ROSLI MANSOR AHMAD RAZALI
“Setiap detik adalah memori dan ianya perlu hidup selamanya” ... begitulah ungkapan Mohammad Shahir Noor Din seorang remaja yang berbakat besar dan optimistik dalam mengejar impiannya untuk berjaya dalam bidang seni photografi seterusnya  meletakkan dirinya setanding dengan ikon jurufoto profesional.
Walaupun usianya  baru mencecah dua puluhan, kredibiliti dan bakatnya sebagai seorang  jurufoto kian menyerlah apabila melihat hasil kerjanya di lokasi pengambaran semakin diperakui ramai. Seolah-olah sentuhan  lensa kameranya setanding dengan sentuhan jurufoto  profesional  luar negara  John Macnally  yang menjadi idolanya dalam dunia fotografi.
Ed, melihat masa depan dalam dunia fotografi begitu cerah, berbekalkan kemahiran dan pengalaman pasti memberi kepuasan kepada semua

Mohammad Shahir  begitu mesra dengan panggilan Ed seorang pelajar semester akhir  Kolej Poly-Tech Mara cawangan Ipoh, Perak (KTPM) dalam jurusan Multimedia.
Setiap hasil karya kreativiti seninya  tercatat ‘Edphotography’  merupakan sebuah nama yang semakin mendapat tempat untuk jemputan  majlis-majlis formal dan individu di sekitar Perak.
Ikuti temubual khas bersama remaja betubuh kecil yang berkarisma tinggi dalam menentukan kerjaya dan hala tujunya dalam bidang seni  fotografi.
SH- Kenapa Ed begitu memilih bidang fotografi ini. Bagaimana minat ini timbul?
ED- Sebelum saya melanjutkan pelajaran saya di KPTM, minat terhadap seni photografi  bermula setelah saya dihadiahkan oleh bapa saya dengan sebuah kamera compax. Saya rasa satu kepuasan yang tidak dapat digambarkan apabila saya melihat orang disekeliling saya gembira dengan gambar-gambar yang saya rakamkan.
SH- Kenapa Ed memilih bidang Multimedia.
ED- Saya sentiasa melihat perkembangan teknologi  selaras dengan arus globalisasi masa kini, keseluruhannya dipengaruhi dalam bidang Teknologi Multimedia.  Bidang ini memberi imbalan yang besar dan menjanjikan  satu kerjaya yang profesional.

SH- Ed telah mengetahui kecenderungan Ed dibidang fotografi. Apakah Ed bersedia bersaing dengan juruphoto profesional  diluar sana.
Ed- Alhamdulillah saya telah bertemu bidang saya kerana minat yang mendalam. Saya sentiasa bersedia dalam apa juga keadaan untuk bersaing dengan jurufoto diluar sana dan terus menajamkan kemahiran saya dengan  membuat rujukan dan berkongsi ideal dari senior-senior yang ada, mereka banyak memberi pendedahan dan membantu saya.
SH- Apakah jenis camera yang digunakan dilokasi pengambaran.
Ed- Saya menggunakan beberapa buah camera Digital SLR iaitu Nikon D60, D90, D200 dan Canon 5D. Buat masa ini alhamdulillah hasil kerja saya memberi kepuasan kepada semua.
SH- Setakat ini apa pengalaman Ed dalam bidang ini?
Ed- Saya menerima tempahan sebagai jurufoto untuk sesi indoor dan outdoor modeling,  porfolio testimoni syarikat, pengiklanan dan majlis perkhawinan.  Saya juga sering berkumpul sesama jurufoto tempatan untuk mengadakan sessi latihan dan dari situ pengalaman saya bertambah.
SH- Apakah keistimewaan hasil sentuhan kreativiti Ed dalam menghasilkan gambar yang terbaik jika dibanding dengan hasil kerja jurufoto yang lain?
Ed- Setakat ini semua yang memberi kepercayaan kepada saya, mereka begitu berpuashati dan gembira kerana saya mengekalkan keaslian warna-warna imej  tanpa memanipulasikannya secara berlebihan melalui perisian photoshop. Saya sentiasa memastikan kepuasan pada diri saya dengan hasil yang terbaik dahulu sebelum diserahkan kepada mereka. Itulah keistimewaan saya.

 SH- Apakah impian Ed dalam bidang ini selepas pengajian tidak lama lagi?
Ed- Ed telah memantapkan minda Ed untuk bersedia bersaing dengan dunia luar. Tiada apa yang mustahil jika kita mahu berjaya. Ed mahu satu hari nanti Ed mampu melangkah jauh dan meletak diri Ed setanding dengan jurufoto profesional. Ed mahu  merialisasikan “edphotography “ sebagai satu syarikat  sendiri yang terkenal dengan mempunyai peralatan dan studio yang  canggih. Insya-Allah.
SH- Apakah Ed bersedia sepenuhnya menerima undangan di majlis yang besar?
Ed- Jika Ed diberi kepercayaan, insya-Allah tidak akan mengeciwakan. Lawatilah laman blog http://edbudakkechik.blogspot.com/ untuk melihat lebih dekat hasil kerja saya. Berkongsilah detik indah bersama saya 019 4549 650 atau 017 5448 466. Walaupun saya masih baru dibidang ini tetapi pastinya yang terbaik untuk semua.

0 comments:

Post a Comment